Després de les festes de Nadal, pot succeir que quedin sense obrir algunes ampolles de cava. És llavors quan poden sorgir dues preguntes: Quant temps dura aquest producte en bon estat? i quina és la millor manera de conservar l’ampolla perquè no es faci malbé?
El primer consell que podem aportar per a posar remei a totes dues qüestions és apostar per consumir la botella. Efectivament, buscar una bona excusa i consumir-la de la manera més deliciosa possible. El cava és un vi espumós que es caracteritza per la seva doble fermentació en ampolla a través del mètode tradicional. És un producte fabulós per a maridar amb infinitat de propostes gastronòmiques com a arrossos, aperitius o formatges i fins i tot carn i peix així com marisc o sushi. Si bé és cert, que pot haver-hi persones que prefereixen reservar aquest producte per a dates especials. La combinació és àmplia i variada, perfecta per a gaudir de les virtuts del producte en qualsevol moment. En particular, la gamma de Cava Castell d’Or té una àmplia varietat de productes i podrem trobar el cava més adequat en funció dels gustos de cada consumidor.
Si encara així, desitgem reservar l’ampolla, hem de tenir en compte que en el moment de la seva venda està en les condicions òptimes per al seu consum. El cava no caduca atès que és un aliment no perible, però sí que amb el temps i davant variacions de les condicions atmosfèriques poden alterar-se les seves característiques organolèptiques referides al color, a l’aroma o al sabor. El seu consum preferent oscil·la entre un i dos anys. Són productes en els quals no figura cap data de caducitat. El que s’indica en l’etiquetatge o embalatge és l’anyada o el lot que podem prendre com a referència. El cava no caduca, però sí que evoluciona. Transcorregut aquest temps preferent és adequat observar que cap de les seves característiques s’ha modificat.
En què hem de fixar-nos per a assegurar el seu consum òptim?
Ens fixarem en aspectes com el gas carbònic. Hem de veure que produeix bombolles i sorgeixen de manera constant i notar-les també en el paladar. Si no es percep el carbònic, probablement el cava haurà perdut el seu estat òptim. Igualment, l’aroma ha de ser agradable i no hem de detectar cap olor estranya. El color també ens parla del bon estat del producte i ens indica el grau d’evolució d’aquest. Els caves joves hauran de tenir un color més palla que els caves amb més criança, que tindran el color una mica més intens. I per descomptat el sabor, ha de ser agradable i més o menys complex en funció del període de criança.
Per a minimitzar al màxim, la pèrdua de les seves característiques organolèptiques, el cava ha de guardar-se a una temperatura aproximada de 12 o 13 graus. Aquesta temperatura és important que es mantingui estable i que no pateixi variacions notables de temperatura. En aquest sentit, i per coherència haurem d’evitar els focus de calor i preferiblement el sol directe. Un lloc amb llum tènue i fresc serà l’ideal. Pel que fa a la posició, és millor mantenir-la de manera vertical evitant així que el líquid toqui el tap i el mulli mantenint-lo en millors condicions. De la mateixa manera, si ho posem a la nevera per a consumir-ho, és preferible situar-ho en un lloc on no hi hagi oscil·lacions, així doncs millor evitar la porta de la nevera.