Procés d'elaboració del cava


Productes amb personalitat pròpia
Els productes de Castell d’Or s’elaboren a partir de les varietats de raïm que cultiven els agricultors que formen part de les cooperatives. Són ells els que tenen cura de la vinya i del seu fruit. Pel que fa al Cava es fa servir el “mètode tradicional”, segons el qual la creació de les bombolles té lloc dins de les ampolles que reposen a les caves durant el període de criança. Un mètode que garanteix i diferencia l’alta qualitat del producte.
El cultiu
El Cava Castell d’Or procedeix de parcel·les que gaudeixen de diversitat de microclimes, a conseqüència de la proximitat a la costa i l’altitud d’algunes vinyes (fins a 750 m sobre el nivell de la mar). Donen lloc a un cava amb personalitat única. Els agricultors treballen la terra amb el màxim respecte al Medi Ambient.
1
La collita del raïm és la culminació de tot un cicle de treball i cura al voltant de la vinya. La recol·lecció del raïm, el seu condicionament i el transport fins a les nostres instal·lacions es realitza amb la màxima exigència i seguint la normativa establerta per la Denominació d’Origen del Cava per garantir la qualitat del procés i el producte.
2
La verema
La recollida
El moment en el qual es recullen els raïms determina l’acidesa, la dolçor i el gust del vi i del cava. La collita també depèn en gran mesura del clima i de la manera en què es reculli el raïm.
Les variables que incideixen en la bona qualitat del raïm que arriba al celler són, principalment: un estat de maduració òptim, un bon estat sanitari dels raïms, el sistema de recollida i el transport ràpid i respectuós del raïm fins al celler.
3
En aquesta fase, busquem obtenir el most de la més alta qualitat. Per aquest motiu, es fa un procés de premsatge controlant la pressió per tal que sigui la menor possible i aconseguir una matèria primera excel·lent.
4
El premsat
Primera fermentació
És el procés de transformació del most en vi. Es tracta d’un procés originat per un llevat que transforma la glucosa present en el most en diversos compostos, entre ells, l’alcohol (etanol). Aquest procés té lloc de manera separada per varietats en dipòsits d’acer inoxidable. Després aquest vi es clarifica per tal d’obtenir un vi totalment clar.
5
Els diferents vins base obtinguts de cada varietat es barregen. Cada cava s’obté d’un cupatge diferent, en funció del que volem potenciar.
Seguidament, afegim el tiratge, la barreja de llevat i sucre necessària per provocar una segona fermentació a l’interior de l’ampolla.
6
Cupatge i tiratge
Segona fermentació
Les ampolles s’apilen en posició horitzontal, en rima, a les caves de les nostres instal·lacions, en silenci i amb una humitat i temperatura totalment controlada, un mínim de 9 mesos. És l’anomenat període d’envelliment. Els llevats que intervenen en aquesta segona fermentació aportaran particularitats úniques al nostre cava.
7
Després de la segona fermentació, cal eliminar els sediments naturals que han quedat a l’interior de l’ampolla. El procés més habitual és el de congelar el coll de l’ampolla. En el moment de treure el tap, els sediments prèviament congelats surten fàcilment.
Posteriorment, s’afegeix licor d’expedició per tal de reomplir la quantitat perduda en el degollament i en funció del tipus de Cava que es vulgui elaborar (Brut, Sec, Extra Sec, etc.).
8
Degollament
Etiquetatge
L’etiquetatge és una part fonamental del nostre producte. El disseny ens parla de la inspiració i característiques del cava o vi que arriba a la seva fase final. A més, aporta informació rellevant pel consumidor com el temps d’envelliment, el contingut en sucre, el seu perfil i procedència. Ens informa que el nostre CAVA és l’autèntic Cava amb Denominació d’Origen, elaborat amb el mètode tradicional, i el diferencia de la resta d’escumosos.
9