Omet al contingut

Més de cent anys d'amor pel vi

A principis del segle XX, el cooperativisme agrari va constituir una eficient estratègia econòmica per tal de superar la crisi que estava afectant el sector d’ençà de l’últim terç del segle XIX. La fil·loxera va perjudicar greument la vinya catalana. Un únic vaixell de nacionalitat britànica va infectar de fil·loxera tot Europa. L’insecte va arruïnar la vinya francesa i es va escampar per tot el continent. Es creu que va aparèixer a l’Empordà el 1879 i vint anys després va arrasar la Terra Alta i altres comarques catalanes.

s. XX

Els orígens de Castell d'Or

El cooperativisme va ser una estratègia solidària que va revolucionar el camp català unint grans propietaris i petits pagesos. Va esdevenir un motor imparable que va donar com a resultat la modernització i enfortiment del sector que va poder superar, així, una crisi sense precedents. Aquesta recuperació va tenir un símbol d’art i enginyeria: les catedrals del vi. El modernisme va arribar des de les ciutats al camp i el cooperativisme va esdevenir un aprenentatge: com la unió pot donar com a resultat la superació i la millora.

Cooperativisme

Més de cent anys d'amor pel vi

Una nova generació d’arquitectes, deixebles dels principals representants del modernisme, va crear les catedrals del vi, pensades per optimitzar la productivitat i la qualitat del vi. A més de ser majestuoses obres arquitectòniques, van suposar un gran avanç en l’àmbit de l’enginyeria industrial al món rural. Aquests imponents edificis, que encara sorprenen avui en dia, són el millor exemple de l’esperit de superació davant les dificultats de les cooperatives. Castell d’Or és el llegat d’aquest esperit de superació i amor per la terra.

Catedrals del vi

Cura del nostre patrimoni

La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca és un d’aquests cellers que compta amb una llarga història. Fundat l’any 1894, és fruit de la unió de dues entitats que hi havia a aquesta població abans de la Guerra Civil. Per una part , la Societat Agrícola de Barberà i per l’altra, el Sindicat Agrícola de Barberà. Es van fusionar l’any 1934 per prescripció de la Llei de cooperatives. De la primera va heretar l’honor de ser el primer celler cooperatiu de Catalunya i de la segona, el magnífic celler modernista, obra de l’arquitecte deixeble de Gaudí: Cèsar Martinell. El moviment cooperatiu va agermanar els pagesos dels pobles i, fins i tot, va contribuir a atansar els pobles entre si.

1894

Camps de vida i passions

També la Cooperativa Agrícola de Vila-rodona data de 1919 i compta amb més d’un segle d’història. És un magnífic exemple d’arquitectura modernista, es troba al bell mig de la Ruta del Císter, i a tocar del monestir de Santes Creus. És obra de l’arquitecte vallenc, Cèsar Martinell.

1919

Cellers estils Gaudí

Agrícola de la Conca neix de la fusió de la Cooperativa de Viticultors de Solivella SCCL i l’Agrícola de l’Espluga i Secció de Crèdit SCCL. La seva història es remunta a principis del segle XX. La pagesia amb menys recursos professionals va trobar en la unió d’esforços una via de promoció dels seus interessos i del seu sector. Així va ser com el 1901 es fundava la Societat Agrícola de Solivella, amb seu al carrer de l’Hospital. Poc temps després, el 1906, es promulgà la Llei de Sindicats Agrícoles, i l’entitat prengué el nom de Societat de Treballadors Agrícoles de Solivella. Entre el 1917 i el 1930 el col·lectiu va ampliant el seu patrimoni.

1930

Del camp a la teva copa

L’any 2005, un grup de cellers cooperatius catalans va fundar Castell d’Or amb el propòsit d’unir esforços i treballar de manera conjunta. Els vins, caves i olis Castell d’Or són fruit del treball conjunt de tot els cellers que en formen part i del saber fer, que ha passat generació rere generació, en cada una de les cooperatives que integren el grup. És per això, que podem dir que la història de Castell d’Or comença molt més abans de la seva fundació com a grup.

2005

En l'actualitat

Castell d’Or ha treballat per anar creixent i optimitzant els processos de producció de manera ininterrompuda d’ençà que va començar la seva activitat. En l’actualitat, el grup està format per 16 cooperatives associades i més de 2.200 famílies vinculades a l’agricultura en formen part, treballant una extensió de més de 6.200 hectàrees de vinya del territori català. Un grup consolidat que forma part de cinc denominacions d’origen i que busca portar la millor qualitat a la taula dels nostres consumidors d’arreu del món.

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!
Benvingut/da
Entra i gaudeix de l'experiència Castell d'Or