Skip to content
17 febr. 2023

Descobreix els diferents tipus de cava i quin escollir, segons les teves preferències

Tap de Suro
17 febr. 2023

Categories

17 febr. 2023

El cava és un vi escumós originari de Catalunya que s’elabora seguint el mètode tradicional, en el qual la segona fermentació alcohòlica es realitza a l’interior de l’ampolla. El cava té un paper cada vegada més important en la gastronomia, ja que és un excel·lent acompanyant per a una ampla varietat de plats, des dels aperitius fins a les postres. El cava ha esdevingut un vi molt versàtil i s’ha guanyat una reputació com una beguda que pot satisfer, fins i tot, als paladars més exigents. Lluny de limitar-se als dies de celebració, es pot consumir de manera responsable en qualsevol moment. Però, què cal tenir en compte a l’hora de triar el Cava?

El dosatge o licor d’expedició és l’encarregat de donar el perfil final al Cava. Habitualment, és una barreja de vi base amb sucre, però a partir d’aquí hi ha moltes possibilitats i variables…  La quantitat de sucre que contingui el licor d’expedició serà la que marcarà el sabor del Cava juntament amb altres factors com la varietat de raïm i els mesos de criança.

 

Podem trobar quatre categories principals en funció del sucre afegit: Brut Nature, Brut, Sec i Semi-sec. També podem trobar Extra Brut i Extra Sec però en aquest article ens centrarem en les categories més habituals.

CAVA BRUT NATURE

La categoria Brut Nature del cava significa que el producte no porta sucre afegit. Conté menys de 3 grams de sucre per litre i es caracteritza pel seu sabor cruixent i àcid. Aquest tipus de cava és ideal per a aquells que prefereixen un sabor més sec i menys dolç. Castell d’Or produeix diversos caves Brut Nature d’alta qualitat, com el Cava Castell d’Or Brut Nature Gran Reserva, amb més de 48 mesos de criança que ho fan perfecte per a plats com a guisats o més complexos.

CAVA BRUT

El Cava Brut és un dels tipus de cava més populars i es caracteritza per ser sec i amb una quantitat limitada de sucre residual. De fet, la quantitat de sucre permesa en un Cava Brut és de fins a 12 grams per litre.  La bona acidesa del producte aconsegueix que aquesta petita quantitat de sucre es noti poc, ressaltant-ne només les virtuts i afegint a la gamma de caves una possibilitat més de maridatge. El Cava Brut és un gran aliat, fins i tot, per aquells plats més difícils de maridar amb altres vins. Castell d’Or compta per exemple amb l’excel·lent Cava Cossetània Brut. 

CAVA SEC

El Cava Sec posseeix un caràcter subtilment dolç gràcies a l’addició de fins a 32 grams per litre. Aquest tipus de Cava és lleugerament més dolç que el Cava Brut, però encara així té un sabor equilibrat. El cava sec és ideal per a acompanyar menjars lleugers, com peix, marisc, amanides i plats de pasta amb salses suaus.

CAVA SEMI-SEC

Finalment, el Cava semi-Sec és el més dolç de tots els caves, entre 32 i 50 grams de sucre per litre. Aquest tipus de cava és ideal per a aquells que prefereixin un sabor dolç i afruitat. Castell d’Or produeix diferents caves semi-sec com el Cava Flama d’Or Semi-sec, que és ideal per a acompanyar postres i formatges blaus.

La criança també influeix significativament en el tipus de Cava que tenim al davant. El temps de maduració que en el Cava és d’un mínim de 9 meses pels més joves, 15 mesos pels reserva, 30 com a mínim en els gran reserva i un mínim de 36 mesos en el cas de Caves de Paratge Qualificat. Durant la criança, el cava s’emmagatzema a les ampolles en posició horitzontal i es deixa reposar durant un temps determinat. Quant més temps es deixa el Cava en contacte amb les mares, més complex i madur serà el seu sabor i els seus aromes. Com a resultat, el sabor i els aromes del cava varien i es poden trobar diferents notes de fruites, pa torrat, ametlles, flors i altres sabors depenent dels mesos.

Si bé, l’elecció del cava depèn en gran mesura de les preferències personals de cada persona, és important conèixer les diferències entre els tipus de cava per a poder fer una elecció més informada i disfrutar-ho molt més!

Raïm

Altres notícies

Actualitat

Actualitat

Castell d’Or presenta nous formats i pàckaging

Es presenten també els estoigs que fusionen la tradició i els orígens amb l’elegància i modernitat de la seva línia   Castell d’Or presenta nous formats i pàckaging pels seus productes. En particular, el seu cava ja està disponible […]

Bloc

Bloc

Quin és el cava ideal per un brunch? T’ho descobrim!

El brunch és un concepte de procedència anglesa format a partir de dues paraules: breakfast (esmorzar) i lunch (dinar). És un àpat que es fa entre les 10:00h i les 16:00h. És un dels imprescindibles de molts països durant el cap de setmana i, […]

Club d'Or

Descomptes, acumulació de punts en les teves compres, sommelier personal i altres avantatges.

Properament

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!
Benvingut/da
Entra i gaudeix de l'experiència Castell d'Or