Skip to content
3 març 2023

Celebrem el Dia Internacional de la Dona Treballadora- 8 de Març

Dia mundial dones 2023
Tap de Suro
3 març 2023

Categories

3 març 2023

Durant molts segles, el món del vi ha estat una indústria predominantment masculina. Tanmateix, les dones han jugat un paper important en el món del vi des de temps antics i han anat guanyant un paper cada cop més rellevant en la indústria del vi actual.

En el passat, les dones eren sovint responsables de la producció de vi a casa, ja que era una part important de la vida quotidiana i cultural de moltes cultures. Això va canviar a mesura que la producció de vi es va professionalitzar i . Malgrat això, algunes dones van aconseguir destacar-se en aquesta indústria, tot i les dificultats que es van trobar.

Actualment, les dones estan presents en totes les àrees de la producció vitivinícola, des de la viticultura fins a l’enologia, la comercialització i la gestió de cellers. De fet, cada vegada més dones assumeixen rols de lideratge en la indústria del vi i fan importants contribucions a la producció de vi de alta qualitat. Moltes dones són enòlogues, responsables de la producció i el tast del vi, i també hi ha moltes dones que són propietàries de cellers. Així mateix, també hi ha moltes dones sommelieres i crítiques de vi que han guanyat reputació en aquest sector

Des de Castell d’Or us volem apropar la realitat de tres dones de bandera, que han trencat motlles i que formen part d’aquest projecte des de vessants molt diferents:

Cristina Martínez. Responsable de línia

Treballa a la Planta ubicada a Vila-rodona des de 2017 i ha viscut la ràpida evolució del Grup Castell d’Or pel que fa a la professionalització i creixement, també en relació amb el paper de les dones. Ella és encarregada que tot el procés a una de les línies d’envasat es realitzi de manera correcta i, que el producte finalitzi el procés complint tots els estàndards de qualitat.

Martínez recorda que quan va entrar, hi havia poques dones i, pràcticament, la seva presència era anecdòtica. Progressivament, en pocs anys, s’han incorporat moltes més dones a l’equip equiparant la plantilla masculina.

Sempre he lluitat per la igualtat i per demostrar que les dones podem acomplir les mateixes tasques que un home també a la part logística“, explica. Recorda que al començament, alguns companys, “per educació, assumien determinades feines més físiques com moure palès o carregar caixes, però al final aquests detalls fets amb bona intenció, limitaven la meva feina. Vaig decidir ficar-me tant sí com no i aprendre tot el que calgués”. Ara, lidera amb orgull un equip totalment format per dones que treballen a la nova línia d’envasat de la planta ubicada a Vila-rodona.

Martínez destaca que “homes i dones som diferents, però ens complementem”, apunta. “Crec que les dones acostumem a ser molt meticuloses en l’observació dels detalls i també perfeccionistes, i això és un punt fort“. Martínez reivindica que “les dones podem executar les mateixes tasques també a la part logística, amb la formació necessària i la confiança“. Assegura que “sempre s’ha sentit molt recolzada per Castell d’Or per assumir nous reptes dintre de la planta i aquest fet el valoro bastant“. També destaca les facilitats per poder conciliar que ha tingut. És mare de tres fills i admet que això “ha estat un punt positiu per mantenir la il·lusió a la meva feina”.

 

Dolors Roca Puig, agricultora de la Cooperativa de La Granada

Dolors Roca Puig, fa 25 anys que es dedica a la terra i a l’agricultura. Podem afirmar que ho porta al seu ADN. Va començar a vincular-se a la terra quan era encara era una nena amb el seu pare i la seva germana. Els colors, les textures i els sons d’aquelles vivències al camp la van captivar i va començar a comprendre els ceps, la terra i els seus tempos. “Recordo que a vegades sortia de l’escola, i quan calia, venia a ajudar al meu pare, vaig créixer aprenent aquest ofici i estimant-lo”, diu.

I així continua, perquè reconeix que el dia que ha de fer feines al camp és quan veritablement gaudeix “és com si fos un dia de vacances“. Ella és feliç pujada al seu tractor sense altres interferències que la puguin destorbar que el contacte directe amb els ceps, els arbres i la terra. Actualment, la seva passió es tradueix en 60 hectàrees dedicades a la vinya i 30 a l’horta: cereals, olivera, fruita. La Dolors coordina totes les tasques derivades i els petits detalls de cada fase del cicle de la vinya i dels arbres. “M’agrada tot, el contacte amb la natura i les tasques que implica la cura de la vinya com llaurar, podar, veremar… excepte la feina administrativa, portar papers, això no m’agrada tant…”, explica. Part dels anys que porta dedicada a la vinya, ha realitzat un gran esforç per poder modernitzar i professionalitzar tot el negoci.

La seva parella la va seguir i va voler unir-se a aquesta manera de viure, i entre tots dos concilien la vida professional i la personal com a pares de bessons. La seva força de caràcter i empenta es perceben honestes i clares a través de la seva veu. Forma part del consell rector de la cooperativa de la Granada des del 2016, però és sòcia de la cooperativa des de fa vint-i-cinc anys. Defensa que “el paper de les dones en el món cooperativista és important, crec que sí que aportem un perspectiva diferent a lhora de prendre determinades decisions, una altra visió a l’hora d’abordar els problemes o situacions i això, enriqueix”. Tot i que admet que li agradaria que hi hagués una representació més ampla de dones, ressalta que” fa molts anys que soc a la Junta i mai he tingut cap problema per ser dona. Quan alguna cosa no estic d’acord o no m’agrada, sempre ho he dit i ho he defensat, mai he deixat de dir la meva ni m’he sentit menystinguda”. Considera molt rellevant el paper de les cooperatives i creu que la unió dels agricultors i agricultores és sempre positiva per tenir un paper més rellevant i més força. I de la seva actitud optimista, la Dolors conclou que amb actitud qualsevol dificultat i repte es pot afrontar.

 

Mercè Pujals- Export Mànager

Mercè Pujals, porta dedicada a l’exportació en el sector vitivinícola més de 30 anys, i va ser una de les fundadores de Castell d’Or l’any 2006. Des de la creació del projecte fins a l’actualitat ha viscut en primera persona l’evolució d’una empresa on diferents cooperatives de Catalunya s’han anat sumant a una aposta estratègica clau. Ella ha recorregut mig món portant els productes del grup Castell d’Or a nous mercats. Des dels inicis ha pogut visitar països com Japó, Estats Units, Canadà i diferents països de Sud- America i d’Europa com Bèlgica, Alemanya o Anglaterra.

Pujals explica que quan “l’origen del projecte va ser el 2006, es volia donar resposta a una necessitat de les cooperatives que implicava poder embotellar els seus propis vins i caves”. Les cooperatives necessitàven poder arribar al consumidor final amb una marca comercial pròpia i un producte de qualitat. “Això implicava unir-se i crear un projecte comú i representatiu dels diferents cellers“, recorda. Aquella idea va anar engrescant a diferents cooperatives que van veure la idea com una aposta de futur, “però els inicis no van ser fàcils“, assegura.

Pujals explica que “just vam néixer en un moment que hi havia una grans crisis en el mercat nacional i en aquest sentit, vam apostar principalment per exportar”. Recorda que en els inicis, l’equip tenia uns recursos molt limitats a tots els nivells: comercial, logístic, de disseny… i “va ser dur, però també enriquidor haver de fer tantes tasques diferents“, explica. “A poc a poc, s’hi van anar afegint noves cooperatives que ens van donar més empenta i vam crear nous departaments que van professionalitzar l’activitat de la marca”, diu.

Mercè recorda que el moment clau va ser l’any 2019, quan va tenir lloc un canvi de direcció i es va fer una veritable aposta per crear una estructura més potent i una inversió forta per poder operar amb agilitat. Amb el trasllat a Vila-rodona de la seu del grup i la suma de més cooperatives al projecte, “tot agafa una nova dimensió i projecció i el grup té molta més capacitat per donar una resposta ràpida i eficaç als mercats internacionals”. Actualment, creu que la marca té encara moltes possibilitats de creixement i la seva projecció ha fet un gir de 180 graus en positiu.

Davant la qüestió de si pel fet de ser dona en aquest sector ha tingut alguna implicació, explica que mai ha viscut cap experiència negativa en aquest sentit. Tanmateix, reconeix que els inicis van ser durs perquè “era un sector molt masculinitzat i algunes accions semblaven exclusivament adreçades a un públic masculí”. No obstant això, ressalta que “tot ha canviat molt i ara als departaments comercials podem trobar el mateix nombre de dones”. Pujals apunta que des de la seva experiència “les dones són en general més meticulosa en l’atenció comercial i realitzen un seguiment molt proper i això és bo”.

Pujals està orgullosa de com ha crescut el projecte Castell d’Or fins a esdevenir una de les empreses productores més importants de tota Espanya. “És cert que va haver-hi moments molt durs als inicis fins al punt de pensar si havia fet bé de dedicar-me a aquesta tasca, però també mirant enrere reconec que he fet molts bons amics i he gaudit molt d’aquest recorregut, i això no tothom ho pot dir“, conclou.

En el Dia Internacional de les Dones, des de Castell d’Or volem destacar el paper clau que juguem les dones en les organitzacions i la importància de la participació, representació i igualtat també en el sector vitivinícola.

Raïm

Altres notícies

Actualitat

Actualitat

Castell d’Or presenta nous formats i pàckaging

Es presenten també els estoigs que fusionen la tradició i els orígens amb l’elegància i modernitat de la seva línia   Castell d’Or presenta nous formats i pàckaging pels seus productes. En particular, el seu cava ja està disponible […]

Bloc

Bloc

Quin és el cava ideal per un brunch? T’ho descobrim!

El brunch és un concepte de procedència anglesa format a partir de dues paraules: breakfast (esmorzar) i lunch (dinar). És un àpat que es fa entre les 10:00h i les 16:00h. És un dels imprescindibles de molts països durant el cap de setmana i, […]

Club d'Or

Descomptes, acumulació de punts en les teves compres, sommelier personal i altres avantatges.

Properament

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!
Benvingut/da
Entra i gaudeix de l'experiència Castell d'Or