La finca del Xavier Padró està a tocar del Monestir de Santa Maria de Santes Creus, una de les joies de l’art medieval català. Ben a prop, trobem una finca amb vinyes emparrades. No és una terreny pla i obert, sinó que podem veure diferents alçades, integrades al bosc. D’aquesta tipografia de paisatge, se’n diu terrasses i té la dificultat afegida d’accés però, per contra, és una terra molt fèrtil i excepcional, a pocs metres del Riu Gaià. En aquests terrenys, no hi havia vinya, sinó camps d’avellaners que havien estat abandonats. Fa cinc anys, el Xavier i el seu germà van decidir plantar vinyes de la varietat Macabeu.  Han incorporat també el sistema de regadiu i no han necessitat ni llaurar la terra perquè és molt rica en nutrients.

Castell d'Or

El Xavier, cooperativista del Celler de Vila-rodona, està immers ara a les tasques de poda. Arquitecte de professió, apassionat del camp i del tracte respectuós a la vida natural, combina les dues professions amb molt d’esforç. Es nota a l’instant que a més d’estimar la vinya, estima poder conviure amb la natura, fusionar-se amb ella i treballar al seu ritme. Tota la seva producció és ecològica. Només arribar, ja ha vist un faisà ben camuflat. Cal tenir la vista ben entrenada per veure els animals en simbiosi perfecta amb el seu entorn. També el visiten senglars, cabirols, i guineus. I quan es pon el sol, els ànecs que tornen volant per sobre del riu. Treballa amb ecològic en una finca on  no hi havia hagut prèviament vinya però ells l’estan fent créixer amb dedicació i paciència.

Castell d'Or Brut Orgànic

La poda és una part important del cicle de la vinya, permet reduir la part negativa del cep i limitar el seu creixement natural, facilitant el cicle vegetatiu de la planta. Com a conseqüència, es millora la qualitat del raïm i el seu rendiment quan arribi el moment de la verema. La poda també permet donar la forma convenient quan és jove i en els posteriors anys, mantenir-la per tal d’afavorir un creixement correcte del cultiu.

El Xavier ha fet una gran tasca de poda, però  encara queden ceps amb redoltes. Són llargues i potents, senyal de que la seva vinya creix amb força. L’any passat van collir uns 3.000 kg i l’anterior uns 6.000. Efectivament el 2020, alguns dels seus ceps es van veure afectats pel Míldiu i per això, espera que el 2021 porti una collita molt més pròspera. “Emprendre és dur però la satisfacció quan veus els fruits és molt gran”, explica.

I d’aquest esforç i amor per la terra sorgeixen els caves Premium que posteriorment, comercialitza Castell d’Or, com per exemple el Cava Castell d’Or Orgànic, completament ecològic i que ha estat reconegut amb la medalla d’Or als Premis Vinari 2020. Aquest cava és pot adquirir a través de les botigues especialitzades i la botiga online.