El pròxim 15 de maig a les 9.30 hores, Castell d’Or acull un taller específicament centrat en el món de la vinya i la seva biodiversitat. El fotògraf, Ferran Aguilar, membre de AFPE compta amb una experiència de quinze anys com a professor de fotografia. Ha estat guanyador de diferents premis nacionals com el Lux Or, Plata i Bronze en la categoria de natura. La seva passió per captar instants únics a la vida salvatge juntament amb la seva voluntat de protecció i conservació l’han convertit en un dels referents en el món de la fotografia de natura a nivell nacional. Un dia dedicat a la fotografia, una experiència única de contemplar els misteris naturals que s’amaguen darrera la vinya.

Autor: Cristina Garcia

La seva passió per la natura neix des de molt petit, com sorgeix aquesta passió? Què és el que li mou a retratar-la i conèixer-la?

Crec fermament que la curiositat és una cosa innata que neix en la infància. La natura desperta, potència i nodreix aquesta curiositat. El que ocorre és que en créixer anem perdent aquesta curiositat i la contaminem amb la nostra manera de viure. Jo l’he sabut conservar, l’he potenciat. El naturalisme és la base de l’humanisme. Comprendre la natura suposa descobrir la connexió amb la vida. Quan prens consciència comprens que cal conservar la naturalesa per un bé com comú. Conèixer, conservar i, per últim, protegir. La fotografia és un mitjà de comunicació artístic amb un llenguatge que em permet divulgar per a conservar, donat que sense fotografia, per a mi,  no hi ha conservació.

 

La vinya i el món vitivinícola també forma part dels seus interessos fotogràfics, què destacaria?

El cultiu de la vinya és un cultiu mil·lenari. Ha transformat lentament el paisatge Mediterrani, modelant estructuralment els ecosistemes i augmentant la biodiversitat. Aquest fet em sembla extraordinari, d’una banda per la creació d’un paisatge agro forestal en mosaic i des del punt de vista estètic i visual és inspirador. M’interessa la biodiversitat, però també el color, les textures, la simetries. Intento barrejar tot això, i és un repte que no acaba.

De la seva experiència sobre la biodiversitat de la vinya, què és el que més li crida l’atenció?

Tot el que amaga. Com es despulla amb el fred i com es vesteix amb la calor. Aquests processos determinen la fauna que acull en les diferents estacions, i també l’entorn forestal i agrícola que l’ acompanya. Amb el temps descobreixes la gran biodiversitat que viu, s’alimenta, s’amaga en un cep, és meravellós.

Per què és tan important protegir aquest patrimoni natural?

Per nosaltres i especialment pels que vindran. La natura és de prestat, però… no ho sembla. Si no aconseguim tenir una relació pacifica amb nosaltres i amb l’entorn estem perduts com a espècie.

Quins animals podem observar quan arriba aquesta època de primavera?

La primavera és una explosió de colors, olors i textures. Jo destacaria els insectes, i, especialment, els pol·linitzadors. Cal educar la manera de veure el món, començar pels més petits és una manera d’esmolar els sentits. La macrofotografia ens descobreix micro mons  complexos i molt bells.

 

Pel que fa a l’actitud, vostè intenta mostrar una manera d’acostar-se a la natura…

Respecte. Amb aquesta actitud la resta és senzill. Intento transmetre la passió per l’observació, per la bellesa, per l’essència natural de les coses.

Què aprendran els alumnes que participin en aquest curs?

Primer aprendran a observar. Contemplar, analitzar i per últim a fotografiar. Adaptant els continguts a les persones, creant un bon ambient per a gaudir d’un dia especial. Ja no tornaran a veure la vinya de la mateixa manera, serà una bona experiència. No l’oblidaran.

Apuntar-me al taller, aquí.

Aquest taller de fotografia de natura  tindrà lloc al Wine Bar de Castell d’Or compta amb places molt limitades i finalitzarà amb un tast de caves i vins dels nostres cellers.