Skip to content
23 jul. 2020

El que motiva els agricultors és elaborar el millor cava i vi

Agricultors Cooperatives
Tap de Suro
23 jul. 2020

Categories

23 jul. 2020

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Agricultors cellers i cooperatives Catalunya

Dos generacions de les cooperatives que formen part de Castell d’Or.

 

El sol radiant sobre les fulles de les vinyes intensament verdes sembla haver esborrat la petjada que ha deixat aquest any dolorós sobre els conreus. Primer la pandèmia del Covid que, malgrat que els agricultors van continuar conreant el camp, (l’agricultura va ser considerada activitat essencial al Real Decret- Llei establert pel Govern espanyol, durant les dues setmanes que tot el país va quedar paralitzat) sí que va afectar profundament els ànims i la perspectiva de la producció. El consum estimat de vi a Espanya vabaixar fins a un 31% durant els darrers mesos. Tot i això, pel camp, el pitjor estava per arribar. L’excés d’humitat durant l’hivern ha fet aflorar el míldiu fent malbé part de les vinyes d’alguns productors. La preocupació dels agricultors és innegable i també de les cooperatives de vi de Catalunya.

Tot i així, l’esperit i capacitat de superació dels agricultors fa que afrontin la situació i treballin per aconseguir la millor collita que transformar la seva producció vins d’elevada qualitat, per oferir un vi i cava prèmium.

En aquest clima, coneixem al Josep Maria Ollé Colet que porta dedicat a l’agricultura vinícola més de 50 anys i reconeix que ha viscut situacions complicades però que no recorda una experiència similar a la viscuda aquest 2020. “Porto des dels 14 anys al camp, tota la vida he fet de pagès, tota la vida…”, explica amb un franc somriure que ens apropa a la seva manera d’afrontar la vida.

Entre els records que li venen al cap dels primers anys de joventut, descriu el dia que es va plantar i li va dir al seu pare que no volia continuar llaurant amb la mula, “jo li vaig dir que si havia de continuar fent-ho d’aquella manera, que no comptés amb mi”, recorda i llavors van fer el pas d’adquirir un tractor. Aquest és el punt de partida d’una llarga trajectòria on ha vist la transformació del conreu i la incorporació de millores tecnològiques a la producció que han permès que les cooperatives poguéssim mecanitzar el procés. Així i tot, reconeix que l’essència es manté intacta, “hi ha una gran part física que implica un gran esforç, la terra es treballa de sol a sol a l’estiu i a l’hivern, unes deu hores…”. I la clau està a estimar-se aquesta terra per treballar-la. Al camp ha viscut anys bons i altres de més durs com quan l’esforç titànic de treballar la vinya sol no era suficient per viure, així i tot, admet amb orgull que si tornés a néixer, faria exactament el mateix. De la situació actual, reconeix que l’emoció que sent és angoixa quan veus que pots perdre “el que t’estimes tant”. Afortunadament, ell no ha vist afectades les seves vinyes, que ara porta el seu fill amb la seva ajuda.

D’aquesta força per afrontar les dificultats també en sap el Marc Busquets d’una de les cooperatives del grup Castell d’Or. Ho ha vist des de ben petit. Ell és la tercera generació dedicada a la vinya. Actualment és tècnic en assessorament de la cooperativa després d’haver-se format i especialitzat per fer-ho. Del seu avi, en Josep Busquets recorda aquell amor incondicional per la vinya i explica que “va treballar tota la seva vida, fins al dia abans de la seva mort va anar a podar al camp”.

El llegat que li va deixar és “la passió, si t’hi vols dedicar, t’ha de venir de dins… i has de ficar dedicació i esforç, les guerres no te les vindran a guanyar els altres, te les has de lluitar tu mateix”. Busquets opina que el que motiva els agricultors és elaborar el millor vi i cava de cooperatives, fruit de les nostres terres perquè arribi a les taules vi i un cava prèmium, a través de i captivi als consumidors amb la seva personalitat i qualitat, i que això continuï transformant aquest esforç i amor per la terra en la manera de viure de moltes famílies.

El Josep Maria i el Marc parlen del mateix. Dues generacions allunyades en el temps però unides per la seva capacitat de superació i coneixement per superar els reptes actuals en el sector vinícola.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Raïm

Altres notícies

Actualitat

Actualitat

Castell d’Or, presentarà diverses novetats a la Barcelona Wine Week 2023

El grup incia la promoció de la seva marca i productes en fires especialitzades de tot el món durant 2023   Vila-rodona, 18 gener de 2023_Castell d’Or tornarà a ser present a la Barcelona Wine Week que tindrà lloc del 6 al […]

Bloc

Bloc

Quant dura una ampolla de cava sense obrir? Tot el que has de saber

Després de les festes de Nadal, pot succeir que quedin sense obrir algunes ampolles de cava. És llavors quan poden sorgir dues preguntes: Quant temps dura aquest producte en bon estat? i quina és la millor manera de conservar l’ampolla […]

Club d'Or

Descomptes, acumulació de punts en les teves compres, sommelier personal i altres avantatges.

Properament

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!
Benvingut/da
Entra i gaudeix de l'experiència Castell d'Or